Abrikoser
Abrikoser kommer fra abrikostræet Prunus armeniaca som stammer fra Centralasien. Mange tørrede abrikoser er svovlede, der er tilsat sulfit for at konservere dem og bevare den lyse farve. Vi bruger usvovlede abrikoser i bageriet, som har en naturlig mørk farve fra tørringen og er uden konservering.
Bagepulver
Bagepulver består af natron (natriumhydrogenkarbonat, NaHCO3), stivelse (f.eks. majs) og en syre. Når bagepulver kommer i kontakt med væske, reagerer syren med natron og der dannes kuldioxid. Det er denne reaktion, som giver bagværet lufthuller og får det til at hæve.
Birkes
Birkes er frø fra opiumvalmuen og bruges primært som drys og pynt på vores bagværk.
Boghvedemel
Boghvedemel har en meget karakteristisk smag og er let at genkende i bagværk. Vi bruger den ikke som hovedingrediens i nogle af vores brød, da smagen nemt tager over. Boghvede har et højt indhold af aminosyren lysin og indeholder derudover organisk bundet calcium, kalium, magnesium, jern, flour og kisel i høje mængder. De hele boghvedekerner bruger vi bla. i vores surdej til det mørke brød.
Trods navnet, er boghvede naturligt fri for gluten
Cashewnødder
Cashewnødder er den tørrende del af cashew-æblet og er derfor slet ikke en nød. De har et højt indhold af magnesium og fedtsyrer.
Vi bruger bla. de fede, bløde og smagfulde cashewnødder i spirulina-konfekt.
Chia
Salvia Hispanica, bedre kendt som chia er en blomsterplante fra Mexico og Guatemala. Chiafrøene er en kilde til omega 3-fedtsyrer.
Vi bruger primært chiafrøene i chiabrød og i ingefær/gurkemeje konfekt.
Chokolade
Chokoladedråberne er uden mælk og er dem vi bruger i chokoladebollerne. De er selvfølgelig lavet på økologiske ingredienser.
Dadler
Dadler bruger vi ofte i vores konfekt samt når vi bager kager. Dadler indeholder store mængder frugtsukker og søder derfor enormt meget. Vi bruger dadler i bageriet fremfor rørsukker.
Græskarkerner
Græskarkerner er en god kilde til protein, kostfibre, niacin, zink, fosfor, jern og magnesium og dyres forskelige steder i verden.
De mørkegrønne tykke græskarkerner er dyrket i EU og de mere aflange lysegrønne græskarkerner er fra Kina.
Vi bruger græskarkerner i brødene og som drys på bla. RK bollerne.
Hamp
Hampfrø har et indhold på omkring 45% essentielle fedtstoffer, bla. omega 3 fedtfyre alpha-linolensyre ALA og indeholder også omkring 35% protein. Derudover indeholder hampfrøene også lignaner.
Vi bruger bla. hampfrø i hampboller og proteinboller
Hasselnødder
Hasselnødder indeholder antioxidanter, vitaminer, mineraler, umættede essentielle fedtsyrer og kostfibre og bruges i bageriet i bla. konfekt og NÆH boller.
Havre
Havremel bruger vi som en hovedingrediens i vores havrebrød. Smagen af havre er let genkendelig for de fleste og er meget mild.
I modsætning til mange af de andre glutenfrie melsorter, kender de fleste smagen af havre, hvilket gør at når den bages i brød, vil det ofte ikke få den “glutenfrie smag” som vi prøver at undgå. På samme tid giver de afskallede havrekerner noget godt til bagværket og mindre meget om bla. hel rug og hvede som ofte er til at finde i glutenholdige brød. Havre er meget næringsrig og har høje indhold af B1-vitamin, vitamin E, vitamin K, jern, calcium, fosfor, kisel, magnesium, kobber og zink.
Hirse
Hirsemel kværner vi selv i vores melkværn.
Hirse er hovedsageligt udbredt i tropiske og subtropiske egne og er en plantslægt med mere end 400 arter, nogle stauder andre er græsser.
Hirse stammer fra Øst- og Centralasien og indeholder bla. B-vitaminer, jern, magnesium, kalium og fosfor.
Hørfrø
Hør er en 30-50 cm. høj plante som er rig på lange fibre. Den naturlige planteolie linolie er til at finde i hørfrø.
Vi bruger hørfrø i vores surdej til det mørke brød og i bla. riskernebrød og riskerneboller.
Jordnødder
Jordnødder kommer fra den et-årige plante Arches hypogea. Spidsen på jordnøddernes skal, er der for at hjælpe jordnødderne med at bore sig ned i jorden, hvor de modnes. Vi bruger jordnødder i proteinboller og både i og oven på flapjacks. Dog salter og rister vi dem først, inden de kommer oven på flapjacksne.
Kakao
Kakaopulver er udvundet af frø af kakaotræet Theobroma cacao - et 8-12 meter højt træ. Over 50 % af kakaobønnerne består af kakaosmør.
Kakaopulver er det restprodukt som er tilbage, når kakaosmørret er blevet presset ud af kakaomassen. Vi bruger bl. kakaopulver i havregrynskugler, romkugler og konfekt.
Kokos
Kokosmel er tørret, groftmalet kokos. Vi bruger bla. kokosmel i havregrynskugler, konfekt, eftermiddagsbrød og proteinboller.
Kokosflager er en grovere version af kokosmel, her er kokosen ikke malet men er hakket/revet i store flager.
Vi bruger primært kokosflager i eftermiddagsbrød
Linser
Linser er en bælgfrugt, men skal ikke ligge i blød 10-12 timer som de andre bælgfrugter (bønner, kikærter). Bønner og kikærter indeholder giftstoffet lektin, der skal udvandes, inden de koges. Vi bruger bla. linser i linsebrød
Loppefrøskaller
Loppefrøskaller kommer fra planten Plantágo ováta og er en vigtig ingrediens i stort set alt vores brød. Loppefrøskaller suger væske og får dejen til at hænge sammen, præcis som gluten ville gøre, hvis man bagte med f.eks hvedemel.
Majs
Majsmel er fremstillet af malede majskorn og bliver brugt i forskellige brød og kager.
Majsmel kan alene være en tung meltype, så vi bruger den oftes sammen med andre melsorter.
Vi bruger polenta, som er knust majs, som drys oven på linsebrød.
Mandler
Mandeltræet Prunus dulcis kendes helt tilbage fra oldtidens sydvestlige Asien og dyrkes flere forskellige steder i verden. Mandlerne vi bruger i bageriet er ofte fra Italien eller Spanien afhængig af høsten.
Quinoa
Quinoa stammer fra Andesbjergene i Sydamerika, hvor planten gror i 2-3000 meters højde og har været dyrket gennem de sidste 6.000 år.
Quinoa indeholder næsten alle de essentielle aminosyrer og har et meget højt proteinindhold.
Ris
Rismel har en fin, let smag af ris og er den vi oftes bruger i kager, da den ikke overtager smagen, som andre glutenfri melsorter nemt kan gøre.
Det er også rismel vi bruger i mange af vores brød, den ligner hvedemel og har en neutral smag, når vi blander den med andre melsorter.
Vi bager med fuldkornsrismel.
Risflager bruger vi i f.eks. chokoladeboller for at give struktur.
Rørsukker
Rørsukker udvindes af sukkerør. Bladene bliver fjernet og stængerne bliver knust. Saften bliver presset ud i flere omgange. Herefter indkoger man saften til en brun masse. Når der sker en fuldstændig inddampning, er det her sukkeret krystalliserer og man får dermed rørsukker. Raffinerer man rørsukkeret, sådan at man fjerner alt andet end det rene sukker, får man den hvide, fine sukker.
Sesamfrø
Sesamfrø dyrkes i Kina, Indien, Syd- og Centralamerika og indeholder jern, kalcium, E-vitamin og flerumættede fedtstoffer.
Vi bruger sesamfrø i bla. mørke brød og både i og uden på proteinboller.
Solsikkekerner
Solsikkekerner bruges i: Gulerodsbrød, Gulerodsboller, Mørke brød
Soltørrede tomater
Soltørrede tomater kan både være på glas i olivenolie eller de sælges tørrede, i poser. Vi bruger de tørrede som ikke ligger i olie, da vi bruger dem, grofthakket i pizzabollerne, hvor olien ikke ville høre til. Derudover er de soltørrede tomater også en vigtig ingrediens i special humusen
Teff
Teff er en græsart der næsten udelukkende dyrkes i Etiopien og indeholder bla. jern og kalcium. Vi bruger teffmel i vores tangboller. Teffmel giver en elastisk dej og et rigtig godt resultat hos det færdige bagværk.
Tranebær
Tørrede tranebær bruger vi i eftermiddagsbrød og forskellige slags boller, bla. kanel/rosin boller.
Tørgær
Vi bruger frisk gær eller tørgær i vores langtids- og koldthævede boller og i nogle enkelte andre brød og boller. Vi bruger naturligvis glutenfri og økologisk gær.